Kako znati da je vrijeme za zamjenu klima uređaja

Procijenjeni životni vijek klima uređaja je između deset i petnaest godina. Obično, desetljeće nakon kupnje, vaš klima uređaj neće raditi tako učinkovito kao prije i možda više ne pomaže ni servis klima uređaja te će ga trebati zamijeniti.

Međutim, trajanje servisa nije jedini čimbenik koji trebate uzeti u obzir pri zamjeni klima uređaja. Na primjer, ako primijetite da ni uz pravilnu montažu klima uređaja vaša klima ne radi više dobro kao ranije, to je još jedan znak da vam treba servis ili novi uređaj.

Ostali znakovi koji ukazuju da je vrijeme za zamjenu klima uređaja uključuju:

Visoki računi za energiju

Dramatični i neobjašnjivi skokovi u vašem kućnom računu za električnu energiju mogu biti jasan pokazatelj neispravne rashladne jedinice. Osim ako ne dođe do značajnih promjena u potrošnji energije vašeg doma, vaš bi mjesečni račun za energiju trebao biti lako predvidljiv.

Ako dobijete izuzetno visok račun za struju, čak i ako nema drastičnih promjena u potrošnji energije, jedna od prvih stvari koju biste trebali ispitati je vaš klima uređaj. Većina modernih klima uređaja danas će zahtijevati manje energije za učinkovit rad.

Ako imate jedinicu staru više od desetljeća, možda bi bilo dobro uložiti u energetski učinkovitu. Izvrsna vijest je da vam energetski učinkovite klime mogu pomoći da uštedite čak 40% uobičajenih troškova energije za hlađenje.

Vaša klima jedinica proizvodi čudne zvukove

Ako vaša klima jedinica proizvodi čudne i neobično glasne zvukove, to može biti siguran znak da je trebate zamijeniti. Zvukovi poput cviljenja, zveckanja i drugih zvukova lupanja koji se javljaju kada uključite sustav nisu nešto što biste trebali zanemariti.

Kada počnu neobični zvukovi, preporuča se da provjerite klimu kod iskusnog tehničara. Često buku uzrokuju pojasevi koji su skliznuli s mjesta. Također može biti uzrokovano slomljenim ležajem motora.

Klima puše topli zrak

Ponekad temperatura može doseći i do 40 tak stupnjeva tijekom ljeta. Posljednje što tada želite želite je klima koja puše topli zrak. Topli zrak često je pokazatelj neispravnosti kompresora.

Također može ukazivati ​​na klimu koja ima malo rashladnog sredstva. U nekim slučajevima, topli zrak puše kada kanali klime povlače zrak iz vanjskog prostora, a ne iz kompresora.

Ako primijetite da vaša klima puše topli zrak, odmah nazovite stručnjaka. Ako se problem ne može popraviti, ulaganje u novu klimu je vaša sljedeća opcija.

Ne dobivate nikakav hladan zrak

Nedostatak hladnog zraka iz vaše klime trebao bi biti razlog za zabrinutost. Uobičajeni uzroci ovog problema uključuju niske razine rashladnog sredstva, električni kvar i mogući pokvareni kompresor.

Opet, vaš bi prvi način rješavanj problema trebao majstor. Ako je potreban popravak opsežan, najbolja opcija je zamjena rashladne jedinice.

Curenje rashladnog sredstva i nakupljanje vlage

Ako primijetite bilo kakvo nakupljanje vlage ili curenje, moguće je da imate curenje rashladnog sredstva. Curenje može potkopati učinkovitost i performanse vaše klime. To također može uzrokovati porast godišnjeg troška hlađenja.

Ključno je zapamtiti da nakupljanje vlage može postati potencijalna opasnost za zdravlje jer može postati plodno tlo za plijesan. Međutim, ako primijetite bilo kakvo curenje oko klima uređaja, zamjena se smatra idealnom.

Vaša klima koristi freon

Freon se više ne proizvodi u mnogim zemljama, od 1. siječnja 2020. Ako je vaša jedinica stara desetljeće (ili starija), postoji velika vjerojatnost da koristi freon R-22.

Rashladno sredstvo R-22 se već godinama koristi za automobilske AC sustave, centralne klima uređaje i drugu rashladnu opremu. Iako je poznato da učinkovito apsorbira i uklanja toplinu iz prostora, neke studije su pokazale da ima štetne učinke na okoliš.

Ako vaša trenutna jedinica koristi freon, bilo bi najbolje da je zamijenite novom ako se pokvari.

Similar Posts