Prednosti uzimanja probiotika

Probiotici su mikroorganizmi koji mogu pomoći u poboljšanju zdravlja ljudskog tijela danas ih u ponudi ima svaka ljekarna. Postoji mnogo različitih vrsta probiotika, a svaki ima svoje jedinstvene prednosti. Pogledajmo neke od nevjerojatnih zdravstvenih prednosti koje možete dobiti od uzimanja probiotika za poboljšanje zdravlja.

Zdravstvene prednosti.

Lactobacillus acidophilus i drugi probiotički sojevi odgovorni su za poboljšanje probavnog zdravlja, zdravlja imunološkog sustava, urogenitalnog zdravlja i još mnogo toga. Studije sugeriraju da probiotici također mogu biti korisni u prevenciji infekcija, snižavanju razine kolesterola, sprječavanju raka i smanjenju alergija. Ako pokušavate ostati zdravi dok živite stresan život ili vodite nezdrav način života, dodavanje probiotičke hrane u vašu prehranu je vjerojatno dobar način da poboljšate opću dobrobit. Kao i kod svih dodataka ili lijekova koje redovito uzimate (bez obzira na to jesu li prirodni), najbolje je razgovarati sa svojim liječnikom o tome što biste trebali uzimati ako imate već postojeće zdravstveno stanje ili alergiju – jer neki probiotički sojevi mogu pogoršati određena stanja.

Zdravlje crijeva

Skloni smo razmišljati o našim crijevima kao o načinu probavljanja naše hrane, ali vaša crijeva su puno više od toga: također su dom bilijunima mikroba (ili mikroflore) koji žive u složenom i simbiotičnom odnosu s vama. Neki probiotici — korisne bakterije — mogu pomoći u prevenciji ili liječenju svega, od zatvora do depresije. Ovi dobri mikrobi pomažu istiskivati ​​sve loše mikrobe – kao što su E. coli i Candida albicans – u vašim crijevima, održavajući vaš probavni sustav sretnim i zdravim.

Zdravlje probave

Vjerovali ili ne, vaša crijevna flora (bakterije koje žive u vašim crijevima) utječe na gotovo svaki organski sustav u vašem tijelu. A zdravlje probave bitno je za cjelokupno zdravlje. Nije iznenađenje da se često osjećamo loše kada su nam crijeva pokvarena – probavne smetnje, plinovi, nadutost, zatvor i proljev mogu biti posljedica mikrobne neravnoteže. Uzimanje probiotika pomaže u održavanju zdravih crijeva povećanjem razine zdravih bakterija. Kada konzumiramo prehranu bogatu probiotičkom hranom i dodacima, istraživanja pokazuju da naše dobre crijevne bube ne samo da pospješuju probavu, već poboljšavaju imunitet, smanjuju upalu i čak poboljšavaju učinak lijekova! Održavajući dobro zdravlje crijeva probioticima, možda ćete moći spriječiti neke neugodne simptome zajedno s mnogim velikim bolestima.

Zdravlje kože i kose

Pokazalo se da se jedna posebna vrsta probiotika, Lactobacillus acidophilus, bori protiv akni i može smanjiti stvaranje masnoće u vašoj koži. Ako već dobivate dovoljno Lactobacillusa iz izvora hrane, pokušajte ga dodati dodatnim probioticima koji su dokazano učinkoviti. Prema studiji objavljenoj u Cell Immunology, uzimanje pet milijardi jedinica dnevno pomaže u uklanjanju akni – ali samo ako ga kombinirate s 40 miligrama niacina (vitamina B3) dnevno tijekom šest mjeseci. Druga studija objavljena u časopisu Nutrition Journal otkrila je da druge vrste dobrih bakterija imaju protuupalna svojstva i mogu pomoći u liječenju gubitka kose utječući na protok krvi u vaše vlasište.

Podrška imunitetu

Glavna svrha probiotika je podrška zdravom imunološkom sustavu. Teorija koja stoji iza korištenja probiotika za poboljšanje imuniteta glasi ovako: budući da i dobre i loše bakterije žive u našim crijevima, uzimanje probiotičkih dodataka koji sadrže milijarde dobrih bakterija može pomoći istisnuti loše bakterije i spriječiti ih da nas zaraze. Podrška našem imunološkom sustavu može nam pomoći da izbjegnemo prehladu i gripu, koji su priličmo bezvezan način da trošenje vašeg vremena.

Photo by Alicia Harper